Jag har läst och godkänner Köpvillkoren och Sekretesspolicyn Till Kassan Fortsätt handla Produkten är lagd i kundvagnen Lägg till i kundvagn

Emily förverkligade drömmen om L.A.

Januari 11, 2017 0 Kommentarer

Emily förverkligade drömmen om L.A.

Emily är en av dem. En av dem som vågat. Hon tröttnade på att bara sitta i kalla Sverige och drömma om ett annat liv. Istället för att göra som så många andra och förminska drömmen till just det, bara en dröm, kastade hon sig ut. Hennes dröm skulle minsann bli verklighet.

”Fear is not an option”, är svenska Emily O’Briens motto och den inställningen har tydligt präglat hennes liv. Idag är hon 34 år och bor tillsammans med sin man och hund i Pasadena, Los Angeles. Hon arbetar som Digital Designer på GM Advanced Design Studio.
”Jag jobbar tillsammans med designers, ingenjörer och lermodellörer dagligen för att skapa framtidens fordon”, berättar hon. Hon gör allt ifrån att modellera formen på exteriören till de minsta interiöra detaljerna.  
Idag lever Emily sin dröm, men vägen dit var allt annat än självklar och spikrak.

Längtan efter något nytt
Det var året 2013 som Emily kände att det var dags för något nytt. Hon hade en tvåårig KY-utbildning inom designteknik med inriktning på 3D-modellering i bagaget och arbetade på Semcon i Göteborg. Hon kom på sig själv med att ofta sitta och drömma sig bort till sol och äventyr och kände en längtan efter att växa professionellt. 

Emily fick tillslut nog av att bara sitta och fantisera om ett annorlunda liv. Hon gjorde slag i saken och bokade en semesterresa till Los Angeles. Väl där bestämde hon sig snabbt. Det var där skulle hon bo. 

Flitigt tog hon tag i saken och började under sin semester att nätverka. Hon såg till att träffa alla de rätta människorna som hon kunde inom sitt yrkesområde. Drömmen växte starkare och även hennes man gillade idén om en flytt över atlanten.

En krokig väg mot drömmen
När Emily kom hem till Sverige igen dröjde det inte länge innan en agentur från USA ringde och erbjöd henne ett uppdrag. Ett år som konsult för Volvo Trucks North America.
Det enda problemet var att jobbet som de erbjöd fanns i Greensboro, North Carolina, nästan 400 mil ifrån hennes drömstad. Inte direkt det erbjudande som hon hade hoppats på.
”Även om det inte var exakt det jag ville så visste jag att vägen till framgång inte är rak”, säger Emily och konstaterar att ha tackat ja till jobbet var det bästa som hon har gjort.
Tiden i Greensboro visade sig bli väldigt lärorik. Hennes kontaktnät växte enormt och hon fick en chans att komma in i den amerikanska jobbkulturen. 

Våga säga "JA"
Framgång tycker Emily är att våga säga ja. Att våga göra det hon brinner för utan att bry sig om vad andra tycker.  Hon tror att känna sig obekväm och osäker kommer oftast från rädslan att misslyckas.
”But who knows what you can accomplish if you don’t try”, menar hon.
Även fast pengar är en utpräglad statussymbol förknippad med framgång tycker hon att det finns viktigare saker.
”Att kunna leva ett liv du alltid drömt om, jobba med något du brinner för, kunna bjuda nära och kära och dela med sig av sin skördade frukt, det är framgång för mig”.

En viktig nyckel för att nå sina mål är att ha ett positivt och drivande nätverk omkring sig. Därför undviker Emily att umgås med personer som är negativa och nedvärderande. Hon lägger inte heller stor vikt vad andra tycker och tänker om henne.
”Jag ser mig själv som framgångsrik för jag är i konstant utveckling”, förklarar Emily.

Målmedvetenhet och humor
Efter en tid i Greensboro blev hon skickad på ett kortare uppdrag till Los Angeles och väl där blossade den ursprungliga drömmen upp igen. Hon kände direkt att hon inte ville åka tillbaka. Det var här hon skulle vara.
”Min man höll med och vi bestämde, nu kör vi!”, berättar hon.
Efter ett och ett halvt år bodde hon och hennes man i L.A. och hade båda nya arbeten som de trivdes med. Målet var nått.
Emily är stolt över sin målmedvetenhet och den har onekligen tagit henne långt.
”När jag har bestämt mig för något kör jag 110 %”, säger hon. Även sitt sinne för humor är något som hon värderar högt.
”Det tycker jag är viktigt”, fortsätter hon, ”att man kan vara seriös utan att ta allt på för stort allvar”.

Möjligheternas stad
Los Angeles är full av möjligheter och Emily gillar hur kulturellt olika alla är, att du har en chans att vara precis vem du vill. Hon beskriver livsstilen där som laidback men samtidigt väldigt tävlingsinriktad.
”Möjligheterna för att lyckas här är oändliga”, förklarar hon men tillägger att du också måste vara beredd att arbeta för det.
Emily tror att den svenska kvinnan kan inspireras av hur man ser på saker och ting, att allt är möjligt och att ingen kommer döma dig för det du gör. Hon tycker att Amerikaner är bra på att pusha varandra.
”Den svenska jantelagen finns inte här, utan folk vill se andra lyckas”.

Balans i livet
Emily har kämpat och arbetat hårt de senaste åren för att komma dit hon är. Ibland har hon arbetat 12-14 timmars pass. Men för att kunna pusha sig själv så hårt som hon gör vet hon att hon måste ta hand om sig och lämna utrymme för andra saker än jobb. Genom återhämtning och att ta hand om sin kropp och sitt sinne får hon balans. Hon ser till att hålla kontakt med familj och vänner, yoga och äta rätt kost. På fritiden åker hon gärna till Malibu för en hike eller surfing. Att glädjas åt de små sakerna i livet tycker och också är väldigt viktigt.  ”En Iced Tea Latte kan göra min dag! Eller en nybakad donut, nu snackar vi!”, säger hon.

Fortsätter att drömma
Trots att Emily redan uppfyllt en dröm så slutar det inte där. Hon vill hela tiden fortsätta att växa som person. I framtiden ser hon gärna att hon jobbar mer med egna projekt och om hon får drömma stort är att driva sin egen agentur också något hon skulle vilja. I privatlivet finns drömmarna om barn och att bygga sitt egna hus. Om det blir i Sverige eller USA återstår att se.

Råd till dig som vill till Los Angeles
Emilys råd till dig som vill komma till L.A. och göra karriär är att undersöka hur din bransch ser ut där, vad det finns för behov och hur du kan göra för att sticka ut. Svenskar har ett bra rykte som hårt arbetandes och pålitliga men det finns många människor i staden och konkurrensen är stenhård.
”När du väl är här måste du pusha dig själv och kom ihåg att vägen till framgång inte är spikrak”, säger hon.
Du bör se över din ekonomi innan du funderar på en flytt. Ha en bra budget, det är en dyr stad, hyrorna är höga och fortsätter att stiga. Att vara öppen mot alla du möter är ett smart drag, du vet aldrig vem det är du stöter på.
”L.A. är det bästa stället för omöjliga saker att hända. Plötsligt händer det, personen bakom dig i kön kan vara din framtida chef”, säger Emily. 

Men trots att staden Los Angeles är full av möjligheter är det hennes egen inställning som har tagit henne dit hon är idag. För vem vet vad som kan hända om du vågar kasta dig ut och jaga din dröm. Oavsett vart du vill i livet, gör som Emily och låt inte rädsla för att misslyckas hålla dig tillbaka.

Bilder: Emily O'Brian.
Författare: Jennifer Frunck


Också i Lifestyle

Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug
Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug

December 05, 2017 0 Kommentarer

Hon har gjort athleisure-stilen till sin egen och har skapat träningskonceptet "night fight". Men trots att träning alltid varit ett intresse var det inget självklart val för henne när det gällde yrkeslivet. Vi fick en pratstund med Alexandra om vad som driver henne och hur hon gick från toppjobb inom PR till toppbloggare för tidningen Elle.

Läs mer

Hon gör Sverige rikare på entreprenörer
Hon gör Sverige rikare på entreprenörer

Oktober 25, 2017 0 Kommentarer

Det kan kännas skrämmande och svårt att ta klivet ut och bli entreprenör. Det har 26-åriga Klara-Maria Mach erfarit och ägnar sig nu åt att hjälpa andra. I år har hon lagt fokus på att stötta fler kvinnor och studenter. Men kan vem som helst bli entreprenör? Vi har pratat med Klara-Maria om vad som krävs, vilka misstag man ska undvika och hur man blir proffs på att mingla.

Läs mer

Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”
Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”

Oktober 11, 2017 0 Kommentarer

Hon gjorde det som många bara drömmer om att våga. Vad andra tänkte och tyckte spelade ingen roll när Josefine Bengtsson lämnade karriären för att satsa helhjärtat på yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar.

Läs mer