Jag har läst och godkänner Köpvillkoren och Sekretesspolicyn Till Kassan Fortsätt handla Produkten är lagd i kundvagnen Lägg till i kundvagn

Yoga mot Stress - 6 yogaposer som får dig att landa

Maj 02, 2017 0 Kommentarer

Yoga mot Stress - 6 yogaposer som får dig att landa

Det kan vara svårt att prioritera sin egen hälsa, även om motivationen och viljan finns där. Det är lätt att ambitionsnivån blir högre än vad som egentligen är rimligt i vår vardag. Vi sätter ofta för höga krav på oss själva och resultatet blir istället ännu mer stress.

Yoga är ett jättebra hjälpmedel för att hantera stress i vardagen. Att tänka klart och fatta kloka beslut när andningen är ytlig och forcerad kan vara svårt. Men om du under några få minuter lägger fokus på att lugna kroppen och din andning kan det göra stora skillnader för resten av dagen.

6 yogaövningar för stresshantering och avslappning

Jag har valt ut några av mina favoritpositioner för avslappning och stresshantering. Dessa kan du göra när som helst under dagen. Har du svårt för att komma till ro vid läggdags är det fördelaktigt att göra dem en stund innan det är dags att sova. Prova dig fram. Oavsett när du väljer att göra dem är de oerhört sköna, redan efter ett par andetag!

Alla positioner är återhämtande för kroppen, de ska vara bekväma och inte göra ont. Om något inte känns bra, prova att placera en kudde som stödjer upp nacke, rygg, höfter eller som du kan vila mot.

Under positionerna ska du rikta fokus till din andning. Känn hur bröstkorgen expanderas och ryggen förlängs när du andas in. Andas ut – ett lika långt andetag ut som in – och känn hur kroppen blir mer och mer grundad och tyngre mot underlaget. Det är en häftig och lugnande upplevelse. Både inandning och utandning är lika betydelsefulla så ge dem utrymme och din fulla uppmärksamhet.

Tanken med dessa positioner är att de ska vara enkla att förstå och genomföra. Du kan själv välja att bara göra en position eller lägga samman dem till en serie. Testa att börja med en position per dag i fem andetag och öka successivt. Anpassa det till en nivå som passar just dig. Gläd dig åt det du hann med istället för att jämra dig över det du inte hann med. Låt det ta tid och bli en naturlig del av din vardag. Kroppen kommer själv att be om mer med tiden.

Just relax och lycka till!


Balasana

Barnets position

En skön och mysig position som både mjukar upp kroppen och verkar lugnande.

yoga mot stress - barnets position

Fördelar: Avlastar och stretchar nedre delen av ryggmuskulaturen, lugnande för magen, öppnar upp höfterna.

Tillvägagångssätt: 

 • Placera tårna tätt ihop och låt knäna placeras så brett som din rörlighet tillåter och som du upplever avslappnande
 • Sänk sätet mot hälarna
 • Låt mage vila mot låren
 • Låt armarna vila längst med sidorna eller framför huvudet – det som känns skönt för dig
 • Vila pannan mot underlaget. Har du spänningar i nacken så låt pannan vila mot dina händer alternativt låt kinden vila mot en kudde eller liknande mjukt hjälpmedel.

Happy Baby

Ljuvlig position som verkligen sträcker ut kroppen och även kan upplevas som en inre massage för ljumskar och ländrygg!

Happy baby pose yoga mot stress

 Fördelar: Återhämtande position som öppnar upp ljumskar och stretchar ryggen.

Tillvägagångssätt:

 • Ligg på rygg och försök att ha kontakt mellan hela ryggraden och underlaget, samt lång och fri nacke med hakan lätt ner så baksidan av huvudet förlängs och vilar mjukt mot underlaget.
 • Flexa fötterna
 • För knäna i riktning mot utsida bröstkorg och böj dem så mycket att du kan greppa fötterna med händerna/fingrar runt tår (är det svårt att nå fötterna så använd bälte eller liknande redskap runt vardera fotsula).
 • Greppa fötterna gärna genom att placera armarna på insidan benen och framsida av smalbenen och låt händerna greppa på utsidan fötterna.
 • Axlarna vilar långt ifrån öronen för lång nacke
 • Du kan vila helt i denna ställning men du kan även vara mer aktiv genom att arbeta med motkrafter fötterna vill sträckas uppåt medan händerna trycker dem neråt och knäna förs i riktning mot underlaget. Du kan även gunga sida till sida och massera ländryggen. Prova att bredda knäna mer eller minska avståndet.

Bananasana
Bananen

Allt som påminner om en banan är utsökt, så även denna pose.

yoga mot stress - bananen

Fördelar: Sträcker ut hela sidan av kroppen, särskilt just höfterna. Hjälper till att öppna upp bröstkorgen för djupare andetag.

Tillvägagångssätt:

 • Ligg raklång på rygg.
 • Sträck armarna ovanför huvudet.
 • Förläng dig själv från händer, ner genom midjan, ryggen och ner till fötterna.
 • Placera dina armar mer åt höger sida och gör likadant med benen åt samma sida, så kroppen formas som ett något öppet C/banan.
 • Försök hålla motsatt höft mot underlaget.
 • Prova även att placera vänster hand i höger handflata och höger fot över vänster fot för en lite mer intensiv stretch längst med hela kroppen.

Jatara Parivatanasana
Universal twist

En favorit av alla positioner, fantastiskt skön. Passar när som helst på dagen och tips är att få in den som rutin när du läser en bok eller pysslar med något annat i liggande ställning.

yoga mot stress - universal twist

Fördelar: Avlastande och frigörande för ryggraden och stretchar nedre delen av ryggen, midjan, runt bröstkorgen. Beroende var och hur du väljer att placera benen kan du känna en stretch längst säte och utsida lår.

Tillvägagångssätt:

 • Lägg dig på rygg och sträck ut armarna rakt ut från kroppen med handflatorna uppåt, alternativt armarna snett uppåt – beroende på rörlighet och vilken stretch du vill åt kring axlarna och armarna
 • Låt axlarna ha kontakt med underlaget
 • För knäna halvvägs upp mot bröstet och låt de samlat vila mot underlaget på ena sidan.
 • Se till att övre höften är placerat ovanför undre, så kanske får du vicka in undre höften mer mot mittlinjen.
 • Placera en hand på översta låret om det känns skönare och mer avslappnande för dig.
 • Blicken mot motsats arm om det känns bra för nacken, så du får en twist längst med hela ryggraden.

Om rörligheten tillåter, prova gärna att föra övre benet närmare bröstet alternativt sträcka ut undre benet för olika upplevelser i kroppen. Njut

För tröttare ländryggar och säten kan detta vara ett skönare alternativ:

 • Lyft upp översta knäet och placera foten mot underlaget
 • Låt smalbenet stödja mot understa låret
 • Placera en hand på låret om det känns som ett bra stöd (det kan hjälpa höften att slappna av mer)
Viparita Karani

Benen upp (mot vägg)

Troligtvis den mest återhämtande positionen av dem alla och så skön. 

Yoga mot stress - ben upp mot vägg

Fördelar: Avlastar ländryggen, minskar trötthet, lägre blodtryck, stillar sinnet.

Tillvägagångssätt:

 • Placera dig sittandes eller liggandes nära väggen
 • Lyft benen upp mot väggen
 • För att hamna rätt och bekvämt i denna position kan kräva lite lirkande med att vicka rygg, säte, höfter och ben rytmiskt. Bara dansa på.
 • Tanken med positionen är avslappnande och ska inte dra i baksida lår, om det gör det så placera dig längre från väggen bara.
 • För att komma ur positionen är tipset att böja på knäna mot bröstet och rulla till sidan.
Shavasana

Död mans ställning

Troligtvis den mest välgörande positionen för din hälsa. Den ser enkel ut men är för många utmanande. Här ska du nämligen lära dig att nå full avslappning genom att låta andetaget flöda utan ansträngning, rikta uppmärksamheten inåt i kroppen och stilla sinnet. En riktig viloställning, särskilt passande att genomföra som en återhämtande paus under en stressig dag.

Yoga mot stress - shavasana

Fördelar: Återställer olika slags balanser i kroppen, bland annat stressnivåer. Den har en stärkande inverkan på immunsystemet.

 Tillvägagångssätt: 

 • Placera dig i en behaglig liggande position där du känner att du kan slappna av i hela kroppen
 • Låt armarna vila en bit ifrån kroppen med handflatorna uppåt, så bröstet öppnas upp
 • Vila på bakhuvudet, hakan i en lätt riktning mot bröstet, så du får känslan av att nacken är lång
 • Låt tårna falla utåt sidorna

Tips: Rikta fokus till en kroppsdel i taget och känn dess tyngd mot underlaget. Förflytta fokus med varje nytt andetag eller i ett långsammare tempo om du önskar.


Diana Neumann är yogainstruktör på Sats i Landala och Läkarhuset Rehab i Göteborg. Hon brinner för att få andra att må bra och tycka om sig själva. Hon tror att yoga är en träningsform som kan stärka individen både fysiskt och mentalt samtidigt som hon menar att den är utmanande, kravlös, rolig och framförallt individuellt anpassningsbar.  För mer inspiration följ henne på facebook. 

Fotograf: Andreas Folkler.
Också i Lifestyle

Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug
Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug

December 05, 2017 0 Kommentarer

Hon har gjort athleisure-stilen till sin egen och har skapat träningskonceptet "night fight". Men trots att träning alltid varit ett intresse var det inget självklart val för henne när det gällde yrkeslivet. Vi fick en pratstund med Alexandra om vad som driver henne och hur hon gick från toppjobb inom PR till toppbloggare för tidningen Elle.

Läs mer

Hon gör Sverige rikare på entreprenörer
Hon gör Sverige rikare på entreprenörer

Oktober 25, 2017 0 Kommentarer

Det kan kännas skrämmande och svårt att ta klivet ut och bli entreprenör. Det har 26-åriga Klara-Maria Mach erfarit och ägnar sig nu åt att hjälpa andra. I år har hon lagt fokus på att stötta fler kvinnor och studenter. Men kan vem som helst bli entreprenör? Vi har pratat med Klara-Maria om vad som krävs, vilka misstag man ska undvika och hur man blir proffs på att mingla.

Läs mer

Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”
Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”

Oktober 11, 2017 0 Kommentarer

Hon gjorde det som många bara drömmer om att våga. Vad andra tänkte och tyckte spelade ingen roll när Josefine Bengtsson lämnade karriären för att satsa helhjärtat på yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar.

Läs mer